שווארמה בפיתה – אוכל רחוב זול במחיר יקר
שווארמה נחשבת לאחד מאבני הבסיס של אוכל הרחוב הישראלי, אך כמו רוב המאכלים שהקהל הישראלי לקח עליהם בעלות, גם מקורה הוא כמובן מעבר לים. השווארמה הגיעה אלינו מטורקיה שם היא נקראת ‘דונר’, אך ניתן למצוא מנה דומה לה מאוד גם ביוון בשם ‘פיתה גירוס’.
השווארמה הגיעה לישראל בתקופה בה שלט בארץ השלטון העותומני והיוותה ארוחה זריזה וזולה, אותה יכול היה כל אחד לרכוש תמורת כמה פרוטות במהלך יום העבודה. עם השנים צברה השווארמה פופולריות בקרב הישראלים והפכה למאכל המזוהה עם המטבח הישראלי וישראל, שהתברר בשנים האחרונות כמחיר כבד מאוד. כיום לא ניתן למצוא מנת פיתה עם שווארמה שמחירה נמוך מ- 30 שקלים, וזה עוד לפני שאמרנו מילה בנוגע ללאפה.
איך קרה בעצם שזה עולה כל כך הרבה?
בעשור האחרון מחיר מנה סטנדרטית של שווארמה עלה בהתמדה וכיום הוא עומד על כ- 32 שקלים למנת שווארמה הודו (שנחשבת לנפוצה ביותר בארץ), מחיר שיכול לעלות לכ- 37 שקלים למנה אם מדובר בבשר כבש. מחירי בשר הודו עלו בכ- 10% אחוזים בחמש השנים האחרונות ועומדים כיום על כ- 33 שקלים לקילו לפני מע”מ, השווים ל- 6.5 שקלים למנה. למחיר זה נוסיף את מחיר שומן הכבש (מרכיב חובה בכל שיפוד שווארמה) שעומד על כ- 70 שקלים לקילו ומוערך בכ- 1.5 למנה ומחיר הפיתה והסלטים שעומדים על כ- 2.5 שקלים למנה. במנת שווארמה שכזו עלות הפוד קוסט תעמוד על כ- 10.5 שקלים.
הפוד קוסט מהווה חלק גדול ממרכיבי המנה, אך הוא לא מהווה את סך כל העלויות. לזה יש לצרף עלויות נוספות כמו שכר עובדים ( 6 שקלים למנה), שכר דירה (2 שקלים למנה), עלויות תפעול כלליות (2.8 שקלים למנה) ועלויות כלליות נוספות של ההנהלה (2 שקלים למנה). סך כל עלויות אלו בתוספת להוצאות המזון במנה מגיעים לכ- 23.3 שקלים עלויות בלבד למנת שווארמה. במידה ומנת שווארמה בפיתה אכן נמכרת ב- 32 שקלים, נשאר עם רווח של 4 שקלים בלבד, לאחר הורדת מע”מ בגובה 4 שקלים מהמחיר הכללי. אחד הדברים החשובים בתחום לשווארמיה המכבדת את עצמה, היא מציאת עובד מתאים המתמחה בהרכבה וחיתוך נכון של סיח שווארמה. מסתבר שהחזקה של עובד כזה, לא זולה בכלל, עובד מנוסה ומומחה בתחום יעלה למעסיק שלו כ- 15,000 שקלים בחודש.
מסביב לעולם בלאפה
כאמור את השווארמה לא אנחנו המצאנו, אבל נראה שאת המחירים הגובהים של פיתה או לאפה עם שווארמה ניתן למצוא בעיקר בישראל. מנת שווארמה בלאפה ממוצעת בטורקיה באותו הרכב של חומוס צ’יפס סלט ובשר (רק ששם לרוב יהיה זה בשר כבש הנחשב יקר יותר עולה) כ- 4-5 יורו השווים לכ- 18-22 שקלים. ביוון המקבילה לשווארמה תהיה ה’פיתה גירוס’, שאומנם נחשבת למנה קטנה בחצי ממנת לאפה מקומית, אך בתמורה תשלמו סכום נמוך של כ- 2 יורו למנה. כך שאם תישארו רעבים, תוכלו ל”קנח” במנה נוספת. במדינות אחרות באירופה ניתן למצוא דוכני ‘דונר קבב’ בכל מקום בהם יש מהגרים תורכיים. בגרמניה מנת שווארמה ממוצעת תעלה כ- 3-4 יורו, השווים לכ- 13-18, שקלים, באנגליה המחיר יהיה יקר קצת יותר ויעמוד על כ- 4-5 יורו (18-22 שקלים בהתאמה) ואילו בהולנד מחיר ממוצע יעמוד על 4 יורו (18 שקלים) בלבד.
נראה שאנחנו כבר רגילים לכך שבישראל יקר יותר לאכול בחוץ, אבל עדיין קשה מאוד להשלים עם העובדה שמנה שפעם נחשבה לאוכל רחוב עממי וזול, הפכה להיות שוות ערך לארוחה במסעדת יוקרה. אז נכון שתכלס סביר להניח שתשלמו יותר על ארוחת יוקרה, אבל עדיין מנת שווארמה פעמים רבות בהחלט מרגישה סתם יקרה.