מתכונים בעשר דקות – חוסכים זמן, כסף ובעיקר הרבה מאמץ
בשגרת יומיום העמוסה שלנו הרבה פעמים קשה לפנות זמן להכנת אוכל: אנו חוזרים מהעבודה, נכנסים ל’משמרת שניה’ עם הילדים ומנסים תוך כדי להספיק לעשות דברים בבית. כך משימת הבישול הרבה פעמים נדחקת לשוליים והולכת לאיבוד בין יתר המטלות הביתיות: ניקיון, כביסה, גיהוץ, סידור, ארגון וכו’. אם לסכם זאת בצורה גסה, את המשפחות בישראל ניתן לסווג על פי שלוש קטגוריות עיקריות: אלה שמרבים להזמין ארוחות מוכנות מבחוץ (בעיקר מזון מהיר), ‘המתפשרים’ – אלה שהארוחות שלהם מסתכמות בחביתות וטוסטים (תפריט דליל ולא מגוון) ואלה שמקצים למשימת הבישול מקום כבוד ברשימת המטלות הביתיות (אך מבלים שעות ארוכות במטבח – מה שבא לידי ביטוי בהקצאת זמן מצומצם ליתר מחוייבויות היומיום). מתכונים בעשר דקות זוהי דרך נהדרת לחסוך בזמן, בכסף, במאמץ ועל הדרך גם לגוון, להעשיר ולהפוך את התפריט שלכם לבריא יותר. הכירו את האתרים המובילים ברשת למתכונים בעשר דקות.
האתרים הגדולים ברשת למתכונים בעשר דקות
אתר ‘מתכונים ב-10 דקות’
האתר ‘מתכונים ב-10 דקות‘ פעיל ברשת מזה 5 שנים. במהלך תקופה זו הועלו על ידי מקימת האתר, הבשלנית אפרת סיאצ’י, למעלה מ-1,000 מתכונים – כולם בעלי מכנה משותף אחד: זמן הכנה קצר של עשר דקות בלבד. באתר תמצאו אינספור מתכונים קלים ליישום שניתן להכין ממוצרים נפוצים, אשר לרוב מצויים בכל מטבח טיפוסי. כמו כן, מציע האתר מגוון גרסאות מהירות ופשוטות יותר למתכונים מוכרים ונפוצים. מתחשק לכם להפתיע את בני המשפחה עם מאכל ייחודי שמוכר כמורכב להכנה? ייתכן שבאתר ‘מתכונים ב-10 דקות’ תמצאו גרסה קלה יותר להכנת המנה האהובה. לדבריה של אפרת סיאצ’י, פשטותם של המתכונים אינה גורעת מטעמו העשיר של המזון.
המתכונים שבאתר מסווגים על פי קטגוריות שונות לנוחיותם של הגולשים. כך, כל אחד יכול ללא קושי לאתר את מבוקשו: מתכונים לרגישים לגלוטן, מתכונים לטבעוניים, מתכונים דיאטטיים, מתכונים לילדים, מתכונים מ-5 מצרכים בלבד ועוד. לאחרונה, ראה אור ספר מתכונים, אשר נכתב על בסיס המתכונים הקצרים שבאתר (ניתן להזמנה ברשת).
מדור מתכונים בעשר דקות באתר ‘FoodsDictionary‘
‘FoodsDictionary’ הינו אתר מתכונים ותיק שהוקם בשנת 2009 על ידי צמד האחים ניר וגיא צורף. באתר מחכים לכם למעלה מ-6,000 מתכונים עם ערכים תזונתיים הממויינים לפי קטגוריות שונות: סלטים, פשטידות, עוגות, דיאטטי, אפייה ועוד. לצד מגוון המדורים, כולל האתר FoodsDictionary מדור מתכונים ב-10 דקות, המונה 179 מתכונים מהירים ופשוטים. חלק רב מהמתכונים מלווה בסרטוני הדרכה קצרים להכנת המנות – מה שמפשט עוד יותר את תהליך ההכנה והופך אותו לידידותי גם עבור בשלנים מתחילים.
אחד מיתרונותיו המובהקים של האתר טמון בדגש המושם על נושא הבריאות והתזונה. למעשה, יש לראות ב-Foods Dictionary פורטל בריאות שנועד לאפשר לגולשים לשמור על תזונה בריאה ותפריט מאוזן ועשיר בכל אבות המזון. מילון האוכל שתמצאו באתר כולל פירוט אודות רכיבים וערכים תזונתיים של אלפי מוצרי מזון. כך, בעודכם בוחרים מתכון, תוכלו לבחון את הערך התזונתי שעומד מאחורי כל אחד ממרכיבי המנה הרצויה. לצד זאת, לאחר הרשמה חינמית באתר, תוכלו לנהל ספר מתכונים פרטי ולעקוב בעזרתו אחר סוג, כמות ומאפייני המזונות הנצרכים על ידכם.
סדרת עשר דקות באתר ‘סוגת’
אתר הבית של חברת ‘סוגת’ עלה לאוויר בשנת 1999. נכון להיום תוכלו למצוא באתר אלפי מתכונים שונים הממויינים על פי סוגי מנות מגוונות. ביניהם: מרקים, סלטים, קדרות, פסטות, קינוחים, לחמים ומאפים, עוגות ועוגיות, מתכונים לילדים, מנות צמחוניות וטבעוניות, מנות מיוחדות לחגים שונים וכו’. לצד זאת, מחכה לכם באתר מגזין המאגד אינספור כתבות, מאמרים וטיפים בנושאים שונים הנוגעים למזון, תזונה, בישול ועוד. באתר תוכלו לצפות גם בקטלוג המלא של מוצרי סוגת (כולל הסברים אודות אופן השימוש בהם וההכנה המומלצת).
סדרת עשר דקות באתר של חברת ‘סוגת’ כוללת עשרות מתכונים מהירים שניתן להכין תוך עשר דקות בלבד. מסתבר שכבר לפני שנים הבינו ב’סוגת’ את בעיית המחסור התמידי בזמן – בעיה שמאפיינת את ציבור הבשלנים הביתי שמחפש מתכונים קלים ומהירים – כאלה שלא דורשים זמן הכנה ממושך. מתוך הבנה זו נולדה סדרת מוצרים המכונה ’10 דקות’. מדובר בתערובות של דגנים וקטניות שעברו אידוי מוקדם במים וזמן בישולם אורך רק עשר דקות (וגם אין צורך בהשרייה מוקדמת). ברוב המתכונים המהירים שמופיעים באתר נעשה שימוש במוצרי סדרה זו, אשר מספקים פתרון מעולה לרצון ליהנות מארוחה מזינה וטעימה תוך השקעת מינימום זמן ומאמץ.
מתכונים קצרים שחוסכים לכם בגדול
לנוחיותכם ריכזנו דוגמאות למספר מתכונים בעשר דקות שתוכלו ליישם בבית. מעניין לראות כיצד לצד החיסכון בזמן, מתכונים פשוטים אלה מאפשרים לחסוך בהוצאות עבור הזמנת מזון מהיר מבחוץ. מה גם, שהאוכל הביתי, בדרך כלל, בריא בהרבה לעומת הארוחות המוכנות שתזמינו.
פיצה על לאפה (באדיבות אתר ‘מתכונים ב-10 דקות’)
מה צריך?
- פיתה או לאפה עיראקית – כ-8 ש”ח ל-5 פיתות
- רוטב פיצה (אפשר להשתמש ברוטב מוכן) – כ-9 ש”ח ל-400 גרם
- גבינה צהובה מגורדת (לקנות גבינה מגורדת או לגרד מראש בבית) – כ-6 ש”ח ל-200 גרם
- תוספות אהובות לפיצה לבחירתכם: זיתים, פטריות ועוד – כ-10 ש”ח נוספים, תלוי איזו תוספת תבחרו
סה”כ מחיר ארוחה ל-5 נפשות: 33 ש”ח. לעומת כ-50 ש”ח לפחות עבור פיצה משפחתית מפיצרייה (לא כולל דמי משלוח).
איך מכינים?
- שמים את הרוטב על הפיתה
- מפזרים גבינה ותוספות
- מכניסים לתנור שחומם מראש ל-190 מעלות למשך כרבע שעה (עד שהגבינה מותכת)
לביבות תירס מטוגנות (באדיבות אתר ‘FoodsDictionary‘)
מה צריך?
- חצי קופסת שימורי תירס גרעינים – כ-6 ש”ח ליחידה
- 2 כפות קמח
- 2 ביצים גדולות – כ-2 ש”ח
- אופציונלי: חצי קופסת גבינת ריקוטה – כ-7 ש”ח
- מלח לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס לפי הטעם
- מספר כפות שמן קנולה לטיגון
סה”כ מחיר ל-15 לביבות / ארוחה זוגית: כ-15 ש”ח בלבד. מיותר לציין, כי לא תמצאו מחירים כאלה בהזמנת מזון מבחוץ.
איך מכינים?
- טוחנים את גרעיני התירס במעבד מזון ומעבירים לקערה
- מוסיפים את יתר המצרכים (פרט לשמן)
- משמנים ומחממים את המחבת
- יוצרים לביבות ומטגנים משני הצדדים
חיטת כוסמין איטלקית מוקפצת עם עגבניות מיובשות וזיתי טאסוס – מאת השף צ’רלי פדידה (באדיבות אתר ‘סוגת’)
מה צריך?
- אריזת חיטת כוסמין איטלקית של ‘סוגת’ – כ-8 ש”ח
- בצל סגול 1 יח’ – כ-1 ש”ח
- עגבניות מיובשות 10 יח’ – כ-5 ש”ח
- זיתי טאסוס 15 יח’ – כ-15 ש”ח
- מספר עלי בזיליקום טריים – כ-1 ש”ח
- שמן זית – כ-50 מ”ל – כ-2 ש”ח
- שיני שום 2 יח’
- מיץ מלימון סחוט – כ-1 ש”ח
- מלח לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס לפי הטעם
סה”כ מחיר ל-4 מנות: כ-35 ש”ח. גם במקרה הנוכחי מדובר בעלות נמוכה מאוד, לעומת הזמנת ארוחה מוכנה מבחוץ.
איך מכינים?
- מרתיחים את חיטת הכוסמין במים במשך עשר דקות (מוסיפים קצת מלח)
- מעבירים לקערה לאחר סינון
- מאדים בצל קצוץ במחבת מחוממת מראש (להוסיף שמן זית)
- ממשיכים באידוי לאחר הוספת יתר המרכיבים
- ניתן להגשה חם או קר
טיפים להתייעלות במטבח
לא רק מתכונים בעשר דקות יהפכו את חיי המטבח שלכם לקלים יותר. כמה טיפים חכמים להתייעלות יכולים לתרום לאפקטיביות שלכם בתחום הבישול:
אתר ‘מתכונים ב-10 דקות’:
- תכננו לו”ז שבועי של ארוחות ע”פ חלוקה לימים. כך תדעו לבצע מראש את רכישת המצרכים הנדרשים.
- בימים בהם עומד לרשותכם יותר זמן פנוי, הקצו אותו להכנת ארוחות. את האוכל המוכן תוכלו לשמור במקרר או במקפיא.
- בצעו מראש הכנות מקדימות של מצרכי מזון – חיתוך ירקות, השריית אורז, הכנת רטבים וכו’.
אתר ‘FoodsDictionary‘:
- הקפידו על סדר וניקיון – הרבה יותר קל להכין אוכל בסביבת מטבח נקייה ומסודרת.
- שתפו את הילדים – כך תקבלו עזרה, תקצרו את זמן ההכנה וגם תבלו זמן איכות נוסף עם הילדים.
- אל תפחדו – האמינו בעצמכם: כל דבר ניתן להכנה אם מקפידים להיצמד להוראות. אל תחששו לגשת לכל מתכון באשר הוא.
אתר ‘סוגת’:
- בשלו קטניות מראש והקפיאו אותן במנות קטנות – כך, בכל פעם שתרצו להכין ארוחה מהירה, בריאה ומזינה, תוכלו לשלוף את מנת הקטניות מהפריזר.
- ביום בו אתם מקדישים זמן לבישול, הכינו כמויות כפולות של דגנים (למשל, אורז, חיטה, קינואה, בורגול, גריסים ועוד) ושמרו אותם ללא תיבול נוסף בקופסה במקרר. במהלך השבוע תוכלו בכל פעם ליהנות מקטניות מוכנות ולהכין מהן מנות פשוטות ועשירות תוך דקות ספורות (סלטים, מוקפצים, קציצות וכו’).
- הכינו ממרחים בריאים מקטניות – לדוגמה, חומוס, ממרח שעועית, ממרח עדשים, ממרח אפונה ועוד. כך תוכלו להסתפק במסגרת ארוחה מהירה בכריך זריז שהתכולה שלו תהיה בריאה ומזינה.
נשמע מלהיב, לא? האפשרות ליהנות מארוחות מגוונות ומהירות קוסמת לרבים. אחרים יקפצו על ההזדמנות של מתכונים בעשר דקות משיקולי חיסכון בהוצאותיהם עבור הזמנת אוכל מבחוץ. זמן ההכנה הקצר לא כולל, אמנם, את זמן האפייה והבישול וגם לא את זמן הדחת הכלים וסידור עמדת העבודה. עם זאת, אם תהיו יצירתיים, גם לזה תוכלו למצוא פיתרון: לרכוש מדיח כלים, לעשות משמרות לסידור סביבת המטבח עם בן, בת הזוג או הילדים וכו’.
שיהיה לכולנו בתיאבון!